“Μα γιατί δεν μπορώ να είμαι ένας ήρεμος, γλυκός γονέας που δεν φωνάζει και τα λύνει όλα με συζήτηση, όπως είχα σχεδιάσει από την αρχή;”
Αυτό που ίσως δεν φανταζόσουν ότι θα σε επηρεάζει, όταν σκεφτόσουν το πώς θα μεγαλώσεις το παιδί σου, ήταν οι δικές σου παιδικές εμπειρίες.
Πολλές φορές οι ξαφνικές μας εκρήξεις θυμού έχουν στη ρίζα τους ακάλυπτες βιολογικές ανάγκες. Για παράδειγμα, πεινάς, ανυπομονείς να φας δύο μπουκιές και το παιδί αρχίζει να φωνάζει ότι δεν θέλει αυτό το φαγητό. Ή θέλεις να ξεκουραστείς από τη δουλειά και επιστρέφοντας στο σπίτι βρίσκεις όλα τα παιχνίδια μες στη μέση.
“Μα γιατί δεν τακτοποιεί απλά το δωμάτιο του αυτό το παιδί; Δεν είναι τόσο δύσκολο!”
“Μα γιατί πρέπει να τα λέω όλα δέκα φορές και δεν ακούει με την πρώτη;”
Τι είναι η πυροδότηση (triggering):

Αυτό συμβαίνει συχνότερα, επειδή δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το συναίσθημα σου εκείνη τη στιγμή παρά τη συμπεριφορά του παιδιού.
Το πιο σημαντικό μέρος της γονεϊκότητας σε “πυροδοτημένες” καταστάσεις είναι το γεγονός ότι δεν αντιδράς στη συμπεριφορά του παιδιού σου, αλλά στο τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά για εσένα και πώς “πυροδοτείται” από τις προηγούμενες εμπειρίες σου.
Αυτά τα ερεθίσματα μπορούν να σου “κλέψουν” από το να είσαι ο γονιός που θέλεις να είσαι. Γιατί;
Ενεργείς παρορμητικά με προστατευτικό τρόπο προς τον εαυτό σου, για να σταματήσεις τη συναισθηματική σου δυσφορία, αντί για τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά θέλεις να διαπαιδαγωγήσεις το παιδί σου.
Τι να κάνεις όταν το καταλάβεις;


Όλα θα πάνε καλά!
Αυγή Τσαγκαλίδου
Ειδικός προσχολικής αγωγής, δρατσηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης