Τα παιδικά βιβλία δεν είναι ποτέ αρκετά!
Αν αγαπάς κι εσύ τα παιδικά βιβλία όσο εμείς εδώ στο lunapark.com.gr, τότε μάλλον στο σπίτι σας έχετε πάρα πολλά. Και προφανώς για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, έχουν αρχίσει να κατακλύζουν, ένα-ένα, όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Σε νιώθουμε!
Πάμε να δούμε μαζί πώς μπορείς να τα οργανώσεις, όμως πρώτα θέλω να έχεις στο νου σου μερικά πραγματάκια:
1. Ο λόγος που τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να τακτοποιήσουν τα βιβλία τους και να τα διατηρήσουν τακτοποιημένα είναι ότι δεν διαβάζουν τους τίτλους στις ράχες των βιβλίων, αλλά αναγνωρίζουν τα εξώφυλλα.
2. Είναι πολύ σημαντικό, η οργάνωση και η τακτοποίηση να γίνεται πάντα ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανό τα παιδιά να αναλαμβάνουν τις «βαρετές δουλειές» της τακτοποίησης και οργάνωσης. Μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις μουσική και χρονόμετρο και να διαγωνιστείτε στο ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα. Ή να κάνετε παιχνίδι με τα χρώματα, π.χ. μαζεύουμε μόνο τα μπλε βιβλία (πιάνει και με τα και παιχνίδια).
3. Στην αρχή θα πρέπει να βοηθάς στην τακτοποίηση για να μαθαίνει το παιδί βλέποντας σε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από το 1ο έτος του, όπου απλά του ζητάς να σου φέρνει τα βιβλία, ένα-ένα και τα βάζεις στο σωστό ράφι.
4. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κρατάμε όλα τα βιβλία μας, ειδικά εάν έχουμε έλλειψη χώρου, όμως σίγουρα τα αγαπημένα των παιδιών, ακόμα κι αν έχουν μεγαλώσει πολύ, θα τα κρατήσω, όπως έκανε και η μαμά μου. Για καλλιεργήσω στα παιδιά μου βαθιά αγάπη για τα βιβλία και να τους δώσω την ευκαιρία να νιώσουν τη νοσταλγία που νιώθω κι εγώ όταν διαβάζω τα παιδικά μου παραμύθια, για να τα ενθαρρύνω να «χτίσουν» τη δική τους βιβλιοθήκη και για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, μέσα από τις επιλογές που έκαναν όταν ήταν μικρότερα.
Ας μιλήσουμε για οργάνωση, λοιπόν!
Νο 1: Ξεκίνα ξεχωρίζοντας τα αγαπημένα σας βιβλία από αυτά που δεν σας αρέσουν, δεν τα διαβάζετε τόσο συχνά ή έχουν καταστραφεί παντελώς. Η δουλειά αυτή θα πρέπει να γίνει μαζί με το παιδί (εξού και ο πληθυντικός) εφόσον είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει. Η μείωση του όγκου των βιβλίων θα βοηθήσει στη διατήρηση της οργάνωσης.
Τα βιβλία που δεν χρειάζεστε πια μπορείς να τα χαρίσεις σε κάποιον φίλο των παιδιών, να τα δωρίσεις σε κάποια τοπική βιβλιοθήκη, να τα ανακυκλώσεις, να τα πουλήσεις ή να επικοινωνήσεις με το library4all.com, που βοηθά σχολικές βιβλιοθήκες να διευρύνουν τις συλλογές τους.
Τα βιβλία που δεν είναι κατάλληλα ηλικιακά, αλλά θέλεις να τα κρατήσεις για ενθύμιο, μπορείς να τα φυλάξεις σε κάποιο διάφανο κουτί στην αποθήκη.
Νο 2: Κατηγοριοποίησε τα βιβλία που θα διαβάζετε συχνά ανά χρώμα ή ανά θέμα.
Εάν αποφασίσεις να τα τακτοποιήσεις ανά χρώμα, θα είναι εύκολο. Σύμφωνα με επαγγελματίες σχεδιαστές χώρων, αυτή η μέθοδος είναι σαν ένας χάρτης για το μυαλό των παιδιών, αφού τα βοηθά να τακτοποιούν πιο εύκολα και να τα διατηρούν έτσι, ενώ ενισχύεται και η ανεξαρτησία τους. Δεν χρειάζεται να κολλήσεις στις αποχρώσεις των χρωμάτων, αρκεί να ακολουθήσεις τη χρωματική παλέτα του ουράνιου τόξου και αμέσως θα φαίνονται όλα πιο οργανωμένα.
Εάν όμως αποφασίσεις να τα χωρίσεις ανά θέμα, θα χρειαστούν περισσότερα βήματα.
Αρχικά θα χρειαστεί να γράψεις σε ένα χαρτί τις κατηγορίες σε τίτλους. Θα κόψεις τον κάθε τίτλο και
θα τον κολλήσεις στο ανάλογο ράφι.
Εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, η καλύτερη λύση είναι να φωτογραφήσεις όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων ανά κατηγορία και να τα κολλήσεις στο ράφι, ώστε να τα βλέπουν όταν πάνε να τα τοποθετήσουν.
Μια άλλη λύση είναι να προσθέσεις χρώμα στις κατηγορίες, όπως στην εικόνα δεξιά, όμως αυτό προϋποθέτει να κολλήσεις το ανάλογο χρώμα στο βιβλίο, πράγμα που δεν συνιστώ, ειδικά αν έχεις σκοπό να ανταλλάσσετε ή να δωρίζετε τα βιβλία σας.
Νο 3: Αποφάσισε την τοποθεσία της βιβλιοθήκης σας. Σκοπός είναι τα παιδιά να έχουν
πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και να διαβάζουν και χωρίς ενήλικες. Προτίμησε χαμηλές βιβλιοθήκες ή ντουλάπια στα οποία θα έχουν εύκολη πρόσβαση. Υπάρχουν περιστρεφόμενες βιβλιοθήκες ή βιβλιοθήκες με ρόδες. Ακόμα και ένα συρτάρι μπορεί να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Οι επιλογές είναι άπειρες, οπότε επικεντρώσου σε αυτό που θα βολέψει εσάς.
Επίσης, φρόντισε να φτιάξεις μια άνετη γωνιά ανάγνωσης. Αυτή μπορεί να αποτελείται από ένα μεγάλο μαξιλάρι ή μια παιδική σκηνή, μια παιδική πολυθρόνα ή ένα χαλάκι.
Ορίστε μερικές ιδέες:
Νο 4: Τοποθέτησε τα βιβλία στο ύψος του βλέμματος του παιδιού. Χρησιμοποίησε τα ράφια αυτά για τα νεοαποκτηθέντα βιβλία. Εκεί προτίμησε να τα έχεις με τα εξώφυλλα προς τα έξω, όπως στα βιβλιοπωλεία, για να «τραβούν» το βλέμμα του μικρού αναγνώστη.
Στα ψηλότερα ράφια μπορείς να οργανώσεις τα υπόλοιπα βιβλία σας, αυτά που θα αλλάζετε κυκλικά, ανά συχνά διαστήματα, ώστε να μην βαριούνται τα παιδιά.
Εάν έχετε βιβλία που έχετε δανειστεί από κάποια βιβλιοθήκη ή κάποιον φίλο, ιδανικά τοποθέτησέ τα σε ένα καλαθάκι μέσα στη βιβλιοθήκη, χώρια από τα δικά σας, για να σου είναι πιο εύκολο να θυμάσαι ποια είναι και να τα επιστρέφετε εγκαίρως.
Νο 5: Δείξε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη και πώς να χειρίζεται τα βιβλία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το παιδί να καταλάβει από μόνο του τον ακριβή τρόπο, ακόμα και αν μας παρακολουθεί να διαβάζουμε και να τακτοποιούμε. Οπότε, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να του δείξεις πώς και πού μπαίνουν τα βιβλία, πώς τα ξεφυλλίζουμε και πώς τα προσέχουμε. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνεις συχνά μέχρι το παιδί να μάθει να τα προσέχει από μόνο του, ακόμα και όταν δεν είσαι εκεί.
Τέλος, όπως και αν αποφασίσεις να τα τακτοποιήσεις, θυμήσου ότι είναι πιο σημαντικό να μάθεις στο παιδί να αγαπά το διάβασμα, παρά να τακτοποιεί. Εφόσον αγαπήσει τα βιβλία, θα μάθει και να τα φροντίζει σαν θησαυρό.
Α! Και καλή επιτυχία!
Αυγή Τσαγκαλίδου
Ειδικός προσχολικής αγωγής, δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης